24 Haziran 2009 Çarşamba

Futbolcular Irkçılığa Karşı Sahaya Çıkıyor

Irkçılığa karşı dünya kupası başlıyor

Bianet'in haberi...

Türkiye'den Adana Demirsporlu taraftarların kurduğu "Locomotive Anatolia" futbol takımının da katılacağı "Irkçılığa Karşı Dünya Kupası" (Mondiali Antirazzisti) 8-12 Temmuz tarihleri arasında İtalya'nın Bologna kentinde yapılacak. Azerbaycan'dan Gana'ya, Ukrayna'dan Kamerun'a, Fransa'dan almanya'ya, farklı ülkelerden çok sayıda futbolseverin ve sivil toplum
örgütü temsilcisinin katılacağı turnuvada takımlar sahada ve saha dışında "Başka bir futbol mümkün" demek için çıkacaklar.

Turnuva değil karnaval

Türkiye'den ilk kez bir takımın katılacağı Irkçılığa Karşı Dünya Kupası 1997'den bu yana Bologna'da düzenleniyor. Bugüne kadar 200'den fazla takımın mücadele ettiği organizasyonda
sadece futbol oynanmıyor. Katılımcılardan, ırkçılık karşıtı, cinsiyet ayrımcılığına karşı faaliyetlerde bulunması bekleniyor. Pankart, fanzin, broşür, atölyeler, sunumların yanı sıra hafta
turnuva boyunca düzenlenen konserler organizasyonun festival havasında geçmesini sağlıyor. Turnuvaya gelenlerin çadırlarda kaldığı, birlikte spor yaptıkları, eğlendikleri turnuvanın amacı sporun, özellikle de futbolun ırkçılık karşıtı mücadele için bir araç olabileceğini savunuyor. Zira FIFA ve UEFA da stadyumlarda ırkçı tezahüratların ya da eylemlerin artmasıyla, bu konuda gündem yaratmaya çalışıyor. Bologna'daki bu etkinlik iki kurumun soğuk tavırlarının karşısına bir eylem-şenlik ya da toplumsal bir hareket kurma arzusuyla yapılmaya başlandı. Programa bakıldığında da bu apaçık görünüyor. Turnuvada futbol dışında sporlar da var. basketbol, kriket, voleybol ve rugby takımları da stadyumları şenlendirecekler.

Ankaralı tayfa Bologna'da

Locomotive Anatolia Ankara'da yaşayan Adana Demirspor taraftarlarının kurduğu bir takım.
demirgibiyiz.blogspot.com adresli İnternet günlüklerinde şöyle diyorlar: "Şiddetin her türlüsüne ve cinsiyet ayrımcılığına karşı haberlerle futbol blogları arasında farklı bir sesi yükseltmeye çalışan Demirsporlular, her türlü yozlaşmaya karşı futbola romantik bir coşkuyla sahip çıkma derdindeler. Ülkenin sıradanlaşan futbol atmosferinde, farklı bir ses olmayı başarabilen Demirspor tribünleri, bu kez tavrını yurtdışında ortaya koyacak."
Irkçılığa Karşı Dünya Kupası'nın Herkes İçin Spor Birliği (UISP), II.Dünya Savaşı Sonrası Irkçılık Karşıtı Mücadele Enstitüsü (Istoreco), ayrımcılık ve şiddeti stadyumlardan uzak tutmak isteyen Ultras oluşumu gibi kurumsal destekçileri var.

Kendi gibi kuralları da farklı

Turnuvada yapılacak maçların "normal" futbol karşılaşmalarından farklı kuralları var. Örneğin takımlar kadın-erkek karışık takımlar olabiliyor; fauller penaltıyı gerektiriyor; çivili ayakkabı giyilmiyor, çeyrek finallerden sonra penaltı atışları ile devam ediliyor. Temel amaç, rekabet yerine birlikte bir şeyler yapma duygusunu öne çıkarmak. (BÇ)

Programda neler var?