15 Kasım 2010 Pazartesi

Rakamlar ne diyor?


Gençlerbirliği 0 - Beşiktaş 2


Serendipity - Bu akşam Beşiktaş pek de parlak olmayan bir performans sonucu Gençlerbirliği'ni 2-0 yenmeyi başardı. her iki devrenin son dakikalarında gelen iki golden ilki biraz tartışmalı bir penaltıdan atıldı. Bu 3 puan ligin geri kalanı için bir şey ifade eder mi, diye düşünürken aşağıdaki gibi bir istatistik çalışmasına giriştim. Buyrun:


Beşiktaş bu sezon oynadığı ilk resmi maçından bu yana bugüne kadar 24 maç yapmış. Bu maçların 10 tanesi UEFA ligi öne eleme ve grup maçları, 12 tanesi lig maçı ve 2 tanesi de kupa maçı. Tüm bu maçlardan toplanan puan 46. Toplam 44 gol atarken 19 gol yemiş takım. Averajı 25.

Bu tabloya göre Beşiktaş toplam 24 maçta topladığı 46 puanla, maç başına ortalama 1,91 ile oynuyor. Yani her maça kafadan 1,09 puan kaybıyla çıkmışız. Eğer bu performansı 34 maçlık lig maratonuna yansıtırsak, oynanmış olan 12 maçı ve alınan puanı koruyarak kalan 22 maçtan Beşiktaş’ın 42,1 puan daha toplayacağını görüyoruz. Buna kazanılan 20 puanı da eklersek Bu performans Beşiktaş’a ancak 62,1 puan getirebilecek. Ligdeki maçlarından kazandığı puan ortalamasına göre düşünecek olursak, Beşiktaş ancak 36,6 puan daha toplayabilir gibi görünüyor. Yani toplamda 56,6 puan.
Her iki olasılıkta da bu puanlar bir takımı şampiyon yapmaz. Son 10 yılın ortalamasına bakarsak şampiyonluk puanı 73,3. Başka bir istatistik de şöyle, son 10 yılın şampiyon olan takımları ligde ortalama 4,1 yenilgi almışlar. Beşiktaş’ın 12. Hafta sonunda aldığı yenilgi sayısı 4.

2 yorum:

  1. demirören gerçeği istatistik dinlemez.

    Çaresiz derdimin sebebi belli
    Boşuna benimle uğraşma doktor
    :)

    YanıtlaSil
  2. eline sağlık dostum, schuster'i yere göğe sığdıramayanlar okur umarım bu postu...

    YanıtlaSil