28 Ekim 2008 Salı

Bilgi Güçtür Diyenler, Bu Ülkede Güç Cahilin Elinde


Cuma akşamı, İnönü'den geldim kuruldum bilgisayarımın başına. Bir de ne göreyim, Diyarbakır mahkemesi kapatmış bizim Al-KaraKartal'ı. Yahu ne halt ettik biz, bilmeden zülfiyare mi dokunduk diye mırıldanırken, sudabalık dedi ki, "Kendini o kadar önemseme! Tüm blogger'lar kapatılmış."

İçim rahatladı biraz, ama kapatma kararını öğrenince sinirlerim kalktı ayağa. Bu nasıl bir cahilliktir yahu. Saha kapat, kanal kapat, yetmiyor domain kapat. Bir topçusu kırmızı kart gören takımın sonraki hafta maça çıkmasını yasaklamak gibi bir durum bu. Hukukçu dediğin kimse bilişim konusunda bilgisiz olabilir; ama buradaki sorun cezalandırma üzerine bir bilgisizlik olunca insanın asfalyaları atıveriyor. Ben bir suç işleyeyim, sen benimle birlikte ekmek-süt aldığım bakkalı da cezalandır. Roma Hukuku mu artık, İsviçre Medeni Kanunu mu ya da Kılık Kıyafet Yasası mı hangisiyse işte; alın bu yargıçları hakimleri yeni baştan okutun kardeşim. Kopya çekenin de sülalesine Lig TV izlememe yasağı getirin. Daha iyisi günde yirmidört saat banttan Toroğlu işkencesine maruz bırakın. Ama bu kimselere hukukumuzu emanet etmeyin lütfen.

Yayıncı kuruluş da bu süreçte pek masum değil. Bakın ekşi sözlükte sağolsun bir arkadaş bulmuş çıkarmış avukatların ne yapması gerektiğini:
"infringement notification for google blogger"

Şimdi bir telif konusu var. Bu konuda kimsenin ekmeğiyle oynamak olmaz, bunu baştan kabul ediyoruz. Birileri haksız kazanç elde ediyorsa ona dur bakalım demek gerekir.

Hafta sonu Şansal-Erman ikilisi açıktan Kale Kilit reklamı yaparken, "kardeşim etik?" diyecek olsanız size "tartışmalı pozisyonlara gelince ele alacağız o konuyu" diyecek kadar laubali arkadaşlar gönderdiğimiz tepki mailine ne yazmışlar:
Bizim amacimiz da tam olarak 'iletisim ozgurlugune ve etik yayinciliga' cozum bulmak icin basvurulmus bir aksiyondu.

Hadi ya!

Neyse işte bu süreç nedeniyle Sivas maçıyla ilgili yazamadım bir şeyler. Umarım kendimi topralayıp kupa maçı öncesi yazarım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder