6 Ekim 2008 Pazartesi

Yürekteki Diş Ağrısı


İstan bul BB Spor 1 - Beşiktaş 1
Metalist 4 - Beşiktaş 1
Beşiktaş 2 - Hacettepe 1

Serendipity - Henüz 18 yaşındayken intihara yeltenen Maksim Gorki, bir intihar mektubu hazırlamıştı, şöyle yazıyordu mektubunda: "Ölümümden Alman Şairi Heine'yi sorumlu tutun; çünkü yürekteki diş ağrısını o icat etti..." Bu intihar girişimi başarısızlıkla sonuçlandı; ama Gorki'nin yüreğindeki diş ağrısı ölünceye dek dinmedi.

Araya bayram girince on günlük çevrim dışı hayat bize yaramadı. Büyükşehir'in Olimpiyat çelmesi, metal fırtınanın da habercisiydi aslında. Metalist'le oynadığımız ilk maç da oldukça haber yüklüydü; ama bu haber teknik heyet ajansına bir türlü düşmedi.

Demirören başkanlığında garip bir huy geliştirdi yönetim: Bir zamanların Fenerbahçesi gibi ne kadar çok bağırırsak o kadar sindirir, şampiyon oluruz huyu. Büyükşehir maçında hakem puanlarımızı çaldı, diye gürlemek tüm Beşiktaşlıları olmasa da bizi rencide ediyor. Hatta takımın kötü oyunu bile bu kadar üzmüyor desem yeridir. Kötü futbol burkuyor, kötü beyanat kahrediyor.

Bu akşam oynanan Hacettepe maçına gelince, dilimizde bir kekre tad kaldı desem yeridir. Metalist maçından sonra yaşananlar bu maçın önüne geçti. Tribünlerin istifa nidaları da ilk beş dakikalık sessiz protestosu da haklı ve yerinde olmaktan uzaktı. Sultan Süleyman'ı yiyen bu devran Sağlam'ı da yer. Yer ve doymaz elbette. Ama gün gelir devran döner. Bu devran dönmeli artık. Tribünlerin yönetime yönelmeyen protestolarını anlamak mümkün değil. Eğer yönetim bu süreçte pir ü pak ise Ertuğrul Sağlam gerçekten sütten çıkmış ak kaşıktır.

Bugünkü oyunun Büyükşehir maçındaki oyundan çok farkı yoktu bence.

Ertuğrul Sağlam ile bitirelim:

Bence Sağlam istifa etmelidir. Ama benim gerekçem pek çoklarıyla aynı değil. Eğer Rıza Çalımbay ile bir kader ortaklığı yapmak istemiyorsa Ertuğrul Hoca'nın şu aşamada, yani ligde mağlubiyeti yokken, hala şampiyonluk umudu varken görevini bırakmalı. Kendisi için, kariyeri için, kendisine duyulan sempatiyi sürdürmek için... Demirören grubunun aklına hoca değişikliği düştükten sonra yolundan döndüğünü görmedik hiç. Ligin 13-14. haftası gibi peşpeşe alınabilecek kötü sonuçlardan sonra Demirören grubunun kendi öz oğullarını boğduran padişahlar gibi Sağlam'ın kellesini taraftarın önüne atması sürpriz olmayacak.

Bunu senden beklemek hakkaniyetli değil; ama bu yönetimin yeni bir çirkinliği sahnelemesine izin vermemek için istifa et Ertuğrul Hoca!

NOT: Haber az önce geldi. Ertuğrul Hoca istifa etmiş. Bu kendisi için olumlu bir hareket. Yönetimin şu sözlerden pay çıkarması dileğiyle: "... Ancak benden önceki ve bana yapılanların benden sonra gelecek antrenörlere yapılmasını istemiyorum."

4 yorum:

  1. Beşiktaş yöneticilerinin abukluklarını artık söylemek fuzuli. Hata artık yöneticilerin abukluklarını anlatmak yerine kısaca kendisinden "abuk yöneticiler" diye bahsetmek bile yeterli. Dolayısıyla abuk yöneticiler yönetimindeki bir takımın teknik direktörünü eleştirmek de pek tabi zor. Ancak bu Ertuğrul'un "sağlam" duramamasının bahanesi olmamalı. 3-0 lık antep maçinda da takım kötü futbol oynuyordu, sonraki maçlarda da bu kötü futbolu devam ettirdi. Futbolcuların kaliteleri belli bir düzeyde tamam. Metalist maçında bu ayan beyan ortaya çıktı. Belki bu takımı kurarken Ertuğrul abuk yöneticilerin baskısı altında istediği futbolcuları alamamış da olabilir. Ama o zaman her hafta başkanına transferlerde gösterdiği özveri için teşekkür etmeseydi. Yalakalık yapmasaydı. Eğer Sinan Engin takıma müdahale ediyosa ki ediyodur, buna karşı çıksaydı. Sinan'ı kendine siper etmeseydi. Bir duruşu olsaydı kısacası. Yok. Herşey çok güzel diyip ondan sonra kötü futbolun sorumluluğunu üstlenmemek olmaz. Ertuğrul istifa edecekse bundan sonraki kariyer hesaplarına göre değil bu takımın sorumluluğunu taşıyamadığı için etmeli. Bir duruşu olmadığı, transferlerde istediklerini yaptıramadığı, abuk yöneticilere, Sinan'a karşı çıkamadığ,ve takıma kötü futbol oynattığı için istifa etmeli. Teknik Direktörlük sadece teknik bilgiyle olmuyor. Bu iş bir yöneticilik işi. Yöneticilik sorumluluktur. Artık bunu öğrenmeli. Beşiktaş'ın pas hataları, pozisyona girememesi, saçma sapan defans hataları yapması, Gökhan Zan'ın o formayı giymesi, Bobo'nun isteksizliği, bu takımın iyi bir oyun kurucusunun olmaması ve daha bir sürü şeyde Ertuğrul'un sorumluluğu yok mu? Beceremiyosan git kardeşim. Bu işi bedevaya yapmıyosun.

    YanıtlaSil
  2. Yürekteki diş ağrısı da bu zaten. Del Bosque, Tigana kötü hocalar mıydı?
    Ertuğrul Kayseri'de nasıl bir futbol oynatıyordu?
    Şimdi Tolunay'da takır takır oynatıyor takımı, çok mu yetenekkli futbolcuları var? Sanmam. Bu tamamen yönetimle ilgili bir sorun. Yönetime boyun eğmek eğmemek konusunda söylediklerin doğru olabilir; ancak bu öyle bir düzen ki, kalmak çok zor ama gitmek çok daha çok çok zor.
    Ben Ertuğrul'un Beşiktaş'tan sonra ortalama bir anadolu takımında başarılı olacağına inanıyorum.

    YanıtlaSil
  3. kamra'ya skor beğendirmek de zor. hazırlık maçları, lig, kupa, jübile derken son 13 maçta tek yenilgi var. lig lideriyle de berabere kalmış bir takım. sinan bu takıma karışamadığı için ertuğrul'un istifasını içten içe istiyor. sinan tek forvetli takım mı kurar allah aşkına?

    sinan engin'in takımı göztepe'yi 7-3 yenen hücum takımıdır. sinan'ın karıştığını da kim söylüyor allah aşkına?

    yeni bir takım oluşturuyorsunuz ve her maçını takır takır oynayıp 3 çekmesini, 5 çekmesini bekliyorsunuz. hangi takım var böyle allah aşkına?

    takım en azından varyasyon deniyor(du), iyi kötü kanatları kullanmaya başlamıştı, defans uzun yıllardır bu denli oturmamıştı, lige uzun zamandır bu kadar bu kadar iyi başlamamıştık. olacak gibi değil...

    bunlara rağmen halen eleştiriler, halen umudu dürtememek, halen kelle avcılığı... sanki bu takım her sene yarı final oynuyor da bu yıl erken elendi, vay be! kaçırdığımız milyor yurolara yanarım!

    şu anki kaosu yaratan medya, yönetim, taraftarın yaptığı durumun tek adı var: boku çomaklamak!

    YanıtlaSil
  4. itiraf etmeli, ertugrul saglam'in zamansiz gidecegini biliyorduk aslinda. ya gercekten yetersiz olacagini ya da bi sekilde yetersizlestirilecegini biliyorduk. daha geldigi gun derinlerde hissediyorduk. ihtiyac duyulan taze kanin onda olmadigini da biliyorduk, bu yonetim takimin ihtiyaci olani bulup getiremeyecegini de. abuk lafi cuk oturuyor. ben yonetimle ertugrulu birbirinden ayiramiyorum. ertugrul hocanin gelisindeki perde arkasi durumlar zamaninda cok ilgilendirmedi bizi. duygusal bakmayi yegledik. bizden dedik. basarili dedik. iyi gidiyor dedik. peki ertugrul muydu yillardir basariya hasret bu takimin kurtaricisi? taraftarin ertugrul gibi basarisini anadolu kluplerinde tescil ettirmis,simdi sira 3 buyuklere gelmis bir teknik adamin pismesine sabri var miydi? riza da boyle gelmemis miydi? kamraya su acidan katiliyorum, geri planda ve pasif durusu disinda, bir de besiktas sevgisindeki samimiyeti disinda bir durusu yoktu ertugrulun. geri planda kalmasina mutevazilik demeyi sectik biz. oysa oynanan futbol, ara ara bizi costursa da, tat vermiyordu. teknik zekasi besiktasta piriltilar sacmiyordu. besiktasin bugunku puan cetvelindeki yeri bana guven vermeye yetmiyor. gecen sene de son birkac haftaya kadar sampiyonluga oynadi bu takim. ama hic emin olmadik. bugun de emin degiliz.
    o zaman neden ertugrul? cunku bu yonetim onu getirdi. onda karar kildi. 8-0lik rekor malubiyet sonrasi yine ayni yonetim onu birakmadi. devam dedi.
    simdi ne oldu? ertugrul adam gibi adamlik yapti istifa etti oldu. yanlis anlasilmasin, ertugrulun adam gibi adamligina itirazim yok. kamraya katilmadigim nokta da ertugrulun kariyeri icin istifa etmesini dogru buldugum zaten. bir anadolu takiminda basarili olur bence de, biz de besiktasli olarak gururlaniriz, pay cikaririz kendimize. ama bunu sinan enginle es zamanli yapmasi... ekranda, ellerinde a4'ler, kameralar onunde iki besiktas neferi... saglami yonetimden ayiramamamin nedeni o resimde iste. bu nasil isyan ertugrul saglam?
    sinan engin besiktasi kaostan cikarmak icin calisacakmis. istifa soylemlerini rafa kaldirmis. lutfetmis.
    Abukluk camiaya sirayet etmis durumda. taraftar yonetimi istifaya neden cagirmaz hakkaten? kimse yonetime muhalif olmaz mi bunca yildir?
    anlamiyorum futbolun bu kisimlarini herhalde ben.
    ama su goruluyor: bugun, ne yonetim takimin gelecekteki basarisi icin bize guven veren bir zemin hazirliyor, ne besiktas futboluyla umut vaadeden bir takim, ne de ertugrul sampiyonluga oynayan takimin calistirici gorunumunde. idi yani... bunlarin hepsi icice. ertugrul yonetime serzenislerle gitti. kendinden sonrakilere boyle davranilmamasini istedi. daha once tiganaya yapilanlar da bu yonetim zamanindaydi. bugun tigana sahip cikmis ertugrula. ee nooldu simdi? bu nasil bir kisir dongudur?
    yok... ben anlamiyorum.
    hadi bakalim, yine sana kaldik, kurtar takimi kaostan sinan engin.

    ertugruldan beklenen adam gibi adamlik kendinden sonrakilere bunlarin yapilmamasini dilemek disinda, yonetime dah aguclu bir baskaldiri niteliginde olmaliydi.
    ama olamazdi iste.
    bu yonetim ertugrulu secmisti. o da istifasini sinan enginle...... bitmez.

    YanıtlaSil